Cold Steel SRK - test noża

‹‹ powrót do testów noży

 

Ogólne przeznaczenie

Nóż SRK (Survival Rescue Knives) to nóż przetrwania i nóż ratowniczy. Zgodnie z nazwą nie jest 
przeznaczony do lekkich prac biurowych, czy kuchennych. Jego silna budowa jest optymalizowana 
do ciężkich, czasem trudnych do przewidzenia zadań. Głownia ma częściowy szlif płaski sięgający 
nieco powyżej połowy szerokości; ma też mocną, dość grubą krawędź tnącą i fałszywe ostrze.
Trzpień sięga końca rękojeści, która jest do niego mocowana mosiężną tuleją. Jej kształt, zastosowany 
w niej materiał i jego ryflowana powierzchnia czynią pracę bezpieczną nawet podczas mocnego 
przyłożenia siły.
Pochwę noża wykonano z tworzywa Secure-Ex (czyżby Zytel?). Zapewnia różne możliwości 
troczenia, zarówno do pasa (bez rozpinania), jak i do oporządzenia. Istnieje także możliwość 
dopasowania wysokości zawieszenia. W pochwie, nóż mocowany jest ściśle za sprawą dławika 
ściskającego rękojeść oraz dodatkowo zapinanej zatrzaskiem taśmy.

Uwagi użytkownika

SRK używam głównie w terenie zielonym, przy typowych pracach obozowych, począwszy od 
cięcia i rozszczepiania gałęzi, strugania, czasem sprawiania ryb, a także przy cięższych pracach 
kuchennych. 
Z uwagi na wspomnianą wcześniej masywną budowę, nóż nie jest zbyt wygodny przy wykonywaniu 
lekkich i precyzyjnych prac, aczkolwiek ich wykonanie jest również możliwe.

Prace z drewnem

Wbrew obiegowym opiniom, ColdSteel SRK z cięciem gałęzi radzi sobie całkiem dobrze. Być może pomaga 
mu w tym dość wydatny klin niezbyt wysokiego szlifu. Choć sama krawędź tnąca jest stosunkowo 
gruba, cięcie nie wymaga użycia wyjątkowej siły. 
Struganie również nie sprawia trudności. Należy jedynie wyczuć odpowiedni kąt przyłożenia i spod 
ostrza bez problemu płyną cienkie wiórki. Solidny szpic przydaje się do rozszczepiania grubszych 
gałęzi, dłubania, wycinania płytkich otworów i podważania, którego czasem nie da się przecież 
uniknąć. 
Do rąbania SRK nadaje się słabo, ponieważ jest zbyt lekki i krótki. Owszem, można ścinać w ten sposób 
cieńsze lub grubsze gałązki, lecz pochłania to zbyt wiele siły. Dużo lepiej sprawdza się w batonowaniu -
jego gruba głownia i dość niski szlif świetnie rozszczepiają polano, oszczędzając przy tym samo ostrze,
które, poza początkową fazą wbijania, nie ma później bezpośredniego kontaktu z drewnem,
które już przed nim pęka. Jednak w batonowaniu nieco przeszkadza fałszywe ostrze, powodując
szybsze niszczenie pobijaka i amortyzując siłę jego uderzenia.

Obozowa kuchnia

Tutaj SRK także daje sobie dość dobrze radę. Trudno mi jednak bliżej porównywać jego pracę 
z nożami kuchennymi, gdyż w teren takowych nie zabieram, w domu zaś raczej kuchni unikam. 
Jednak z krojeniem mięsa nie ma problemu, nawet nie wspominając o kiełbasie i wędlinach.
Tak samo z pieczywem. Problem pojawia się jedynie wraz z ujemnymi temperaturami, ale wówczas 
nawet noże o cienkim ostrzu nie dają rady. Trochę gorzej jest z siekaniem warzyw, ponieważ wtedy czuć, 
że grubość ostrza nieco przeszkadza, ale nie ma tragedii. Sprawianie ryb także jest możliwe, 
ale specjalizowany nóż sprawdza się jednak dużo lepiej.

Prace gospodarskie

W gospodarstwie domowym opisywany nóż nie ma raczej zbyt dużego zastosowania. Dlaczego? 
Bo w domu używa się specjalizowanych narzędzi, które będą zawsze lepsze od noża o innym 
przecież przeznaczeniu. Noże kuchenne, tapicerskie, snycerskie i inne, piły, sekatory, siekiery, 
dłuta...

Podsumowanie

Wszystkie powyższe uwagi odnoszą się do noża ostrzonego na 40°. Stal AUS8A sprawdza się 
bardzo dobrze. Jest sprężysta, nierdzewna i dobrze trzyma ostrość. Przy typowych pracach 
w drewnie czy polowej kuchni nie wymaga zbyt częstego ostrzenia. Wybłyszczenia KT pojawiają 
się po rąbaniu kości, czy zapiaszczonych gałęzi. Ale i tak nie są zbyt duże i przywrócenie ostrości 
roboczej wymaga jedynie kilku pociągnięć osełką. 
Pokrycie głowni jest słabe. Zaczyna wycierać się w zasadzie już podczas pierwszego użycia.
Mnie to nie przeszkadza, ale estetów może razić. 
Co bym zmienił? Chyba zmniejszył ricasso. Uważam, że zabiera zbyt wiele ostrza, choć sam czasem 
używam krótszego chwytu.

Dane techniczne

Typ noża: z głownią stałą

Kształt głowni: clip-point 

Długość głowni: 154 mm

Grubość głowni: 5 mm

Długość całkowita: 272 mm

Stal: AUS8A, nierdzewna - pokrycie teflonem

Rękojeść: Kraton

Pochwa Secure-Ex z odłączaną żabką i systemem otworów do troczenia

Waga: 232 g

RBT Knives.pl