The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych.
The Edge PointSHARP to doskonałe uzupełnienie każdej kuchni, dzięki któremu w łatwy, szybki i prawidłowy sposób naostrzysz noże, nożyczki i narzędzia z krawędzią tnącą.
Główne zalety:
płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14 - 24 °,
możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży,
osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek,
3 strefy ostrzenia,
funkcja ostrzenia wstępnego i polerowania,
lekka wytrzymała konstrukcja,
łatwość i komfort ostrzenia.
Funkcjonalna konstrukcja
Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.
Płynna regulacja kąta ostrzenia
Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.
The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża.
Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14 do 24°.
Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych.
Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, może go jednak dostosować do własnych preferencji
Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°.
Zalecane kąty ostrzenia:
14°- 20° - noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia do precyzyjnego cięcia,
20 - 22° - noże edc, scyzoryki,
22 - 24° - duże foldery edc, noże myśliwskie, outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe.
Strefy ostrzenia
The Edge PointSHARP ma 3 strefy ostrzące, dzięki którym możemy szybko wyostrzyć i wypolerować noże składane, noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia outdoorowe, a także domowe nożyczki, których ostrzenie bywa zazwyczaj kłopotliwe.
Powierzchnie ostrzące:
ostrzałka V coarse z węglika wolframu, do ostrzenia mocno stępionej krawędzi,
ostrzałka V fine ceramiczna do szybkiego podostrzania i finalnego polerowania,
jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek.
Ostrzenie wstępne i polerowania odbywa się w sposób klasyczny tj. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej, jednolitym i precyzyjnym ruchem przeciągamy krawędź tnącą od nasady po czubek.
Proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas ostrości.
DANE TECHNICZNE;
Dane podstawowe
Co chcesz naostrzyć?
scyzoryk ,
maczeta ,
nóż stalowy ,
nóż ,
nożyczki ,
tasak
Kąt pochylenia noża [°] 14
Typ ostrza gładki
Typ ostrzałki typu V
Typ ostrzenia szybkie podostrzenie
Dane dodatkowe
Materiał ścierny
ceramika (syntetyk) ,
węglik wolframu
Wymiary
Długość całkowita [mm] 265
Masa [g] 198
Szerokość [mm] 45
Wysokość całkowita [mm] 70
Informacje producenta
Producent The Edge, Polska
EAN 5906660005728
Symbol dostawcy RM023
Kod SKU | KOL.555-001 |
---|---|
SymbolProducenta | RM023 |
Producent | THE EDGE |
EAN | 5906660005728 |
Podmiot odpowiedzialny | Kolba sp. z o.o. |
---|---|
Ulica | Wiejska 46 |
Kod pocztowy | 41-253 |
Miasto | Czeladź |
Kraj | Polska |
[email protected] | |
Telefon | 32 265 22 00 |
Od 300 zł
tylko adres, e-mail, telefon
Login and Registration Form