Stal węglowa czy nierdzewna?

‹‹ powrót do wiedzy

 

Jest to jeden z głównych problemów, z jakimi spotykamy się wybierając nóż. Ten problem dotyczy głównie nożów z głownią stałą, ponieważ foldery (noże składane) w zdecydowanej większości produkowane są ze stali nierdzewnych.

Stal węglowa, najogólniej rzecz ujmując, jest stopem żelaza z węglem, możliwe, że z niewielkimi domieszkami innych pierwiastków, powstałymi w procesie obróbki metalurgicznej. Do głównych przedstawicieli stali węglowych zaliczamy: Carbon V, SK5, stale serii 10 (np. 1055, 1075, 1095), NC6. Podstawową wadą, która szybko uzewnętrznia się podczas użytkowania noża w trudnych warunkach jest rdzewność. Jeśli nie będziemy dbali o nóż, nie wycierali go po użyciu to w pierwszym etapie klinga pokryje się ciemną patyną, a w dalszym zacznie pokrywać się rdzą. Parametr ten nie dyskwalifikuje jednak stali węglowych, wskazuje jedynie na potrzebę większej dbałości o nóż niż w przypadku stali nierdzewnych. Zdecydowanym atutem stali węglowych jest łatwość ich ostrzenia oraz agresja cięcia, która utrzymuje się bardzo długo. Kolejnym plusem noży wykonanych z tej stali jest cena. Ze względu na łatwość obróbki oraz cenę materiału w porównaniu ze skomplikowanymi stalami stopowymi, cena końcowego produktu jest stosunkowo niska. Producentem, który wykorzystuje stale węglowe jest m.in. Cold Steel.

Stal nierdzewna jest natomiast stopem zawierającym, poza węglem i żelazem, liczne domieszki stopowe wpływające na własności fizyczne stali. Podstawowym jej atutem jest wysoka odporność na korozję oraz bardzo szeroki przekrój typów, od prostych „nierdzewek” typu 420, przez przyzwoite jakościowo stale typu 440B, 440C, AUS 8 do wysokogatunkowych stali typu VG-10 czy 154CM. Osobną kategorię stanowią stale proszkowe (S30V, S90V), które pomimo dużej zawartości węgla (ok 1,5 – 2 %) posiadają dużą zawartość chromu, którego obecność pozwala twierdzić, że stal jest nierdzewna.

Podsumowując powyższe rozważania, przed wyborem rodzaju stali należy zastanowić się, czy warunki w jakich będziemy używać noża pozwalają na należytą dbałość o niego. W trudnych warunkach terenowych, gdzie nóż jest jednym z podstawowych narzędzi, polecam stosować klingi ze stali nierdzewnej. Podobnie rzecz ma się w sytuacji częstego kontaktu z wodą oraz zastosowań do celów myśliwskich, zwłaszcza podczas oprawiania zwierzyny. Stal węglowa idealnie sprawdzi się podczas krótkich wypraw terenowych, przygotowywania ogniska oraz jako tak zwane „miejskie EDC”. Pamiętajmy jednak, iż wybór należy do użytkownika, a powyższe rady mają jedynie pomóc w doborze odpowiedniego rodzaju stali.