Jak ostrzyć nóż?

‹‹ powrót do wiedzy

 

Cztery zasady ostrzenia:

1. Stały kąt. Ostrząc nóż, należy zachować absolutną stałość kąta skosu krawędzi tnącej. W przypadku codziennych noży użytkowych, jak też noży typu tactical, kąt ten wynosi zwykle około 20 stopni (odchylenie krawędzi od pionu liczone na jedną stronę). Taki kąt gwarantuje łatwe cięcie, ale też wytrzymałość krawędzi tnącej i długie trzymanie ostrza. Krótko mówiąc - jest to kąt optymalny. Tak właśnie ostrzy swoje noże znaczna większość dobrych producentów.

2. Regularność. Nóż należy ostrzyć regularnie, nie dopuszczając do totalnego zniszczenia krawędzi tnącej. Zniszczona, wyszczerbiona krawędź często wymaga wstępnego wyprofilowania na diamentowych ostrzałkach w celu przywrócenia początkowego kształtu i skosu krawędzi. Regularne "doostrzanie" noża to praca łatwa i przyjemna. Odrestaurowanie bardzo zniszczonej krawędzi tnącej zajmuje niekiedy kilka godzin i wymaga zdjęcia sporej ilości stali z klingi.

3. Dobra ostrzałka. Jeśli masz dobry nóż, zainwestuj w dobrą ostrzałkę. Ostrzenie będzie przyjemne i łatwe, a nóż zawsze ostry. Ostrząc nóż o parapet, nożyczki czy betonowe schody po prostu go zniszczysz. Nawet mała ostrzałka, ale dobrej jakości naostrzy nóż szybko i bardzo skutecznie.

4. Bez przesady. Nóż ma łatwo kroić, a nie przecinać opuszczony swobodnie na ostrze włos. Dobre ostrze użytkowe nie musi golić, ale musi lekko i płynnie ciąć - przez długi czas. Noże takie, jak Chris Reeve, Strider, Busse Combat, Kershaw, Benchmade czy Emerson nie zawsze golą, ale zawsze bardzo łatwo tną, na długo zachowując przy tym swoją ostrość. Do golenia służy brzytwa. :)

Tekst publikowany za zgodą serwisu guns.com.pl. Wersja pełna opisu znajduje się na stronie www.guns.com.pl.